Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki Chińskie
łyżeczka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka sosu imbirowego z soją
1 łyżeczka cukru
ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.
nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.
Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.
surówka;
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać
Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.