Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek delikatny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka 2 szklanki
masło 1/2 kostki
aromat arakowy 5 kropel
cukier 1 szklanka
dżem 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
mleko 200 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek delikatny

Masło roślinne utrzeć z całymi jajkami, cukrem waniliowym i cukrem, następnie dodać sodę i mąkę, utrzeć, dodać aromat do ciast, dżem i kakao, na koniec dolewać powoli mleko ciągle ucierając. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przelać je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i piec 60 minut w temp. 180 stopni.
Jeśli chcemy, aby ciasto miało ciemniejszy kolor dodajemy więcej kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 13.01.2014 21:24
chętnie spróbuje
IKrakowianka 24.03.2013 21:41
pyszne ciasto
andzia123 05.04.2012 09:13
mmmmm,pycha
bercik1 09.12.2011 23:23
Mniam, pycha.
Karolcia12 20.08.2011 15:02
warte spróbowania
Krzysztof42 28.05.2011 19:54
lubię murzynki
iknkirke 18.02.2011 11:36
Można zamiast dżemu dodać powidła śliwkowe. Pyszne ciasto.
Iwusia 29.09.2010 09:10
Będę musiała zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak