Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masło 15 dag.
cukier 10 dag.
żółtko jajek 6
białko 4
mąka 60 dag.
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 5 dag.
mleko 1 szkl.
cukier wanilinowy 1 łyżka
morele suszone 1 łyżka
poncz
woda 1 szkl.
cukier 6 dag.
rum 2 łyżki
sok z połowy cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA

LUKIER:
masło - 1 łyżka
woda- 2 łyżki
cukier puder 15 dag.
spirytus - 2 łyżki

POLEWA:
masło - 1/2 kostki
cukier puder - 3 łyżki
kakao - 1 łyżka
jajko

Zagotować wodę na poncz, dosypać cukier. Do letniego syropu wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn urośnie dodać go do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, sól, wlać pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Następnie połączyć je z pianą ubitą z białek, delikatnie wymieszać i przelać do formy. Piec ok. 1 h. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć ponczem. Masło, cukier i kakao zagotować, a kiedy masa przestygnie, wbić jajko i wymieszać, tak aby polewa była gładka . Zimną babkę można oblać polewą kakaową bądź dowolnie lukrem. Lukier: do garnka z wrzącą wodą włożyć masło, zestawić z ognia, wsypać cukier, wymieszać, wlać spirytus. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 16.10.2012 17:50
Przepis zaskakujący .....
Seba 05.10.2012 10:19
super
dianix 27.09.2012 15:35
moze byc pyszne
Margo1 16.02.2011 10:29
Śliczna
alaaa 01.12.2010 08:48
ciekawy przepis
Malinka 01.12.2010 08:15
Fajny przepis na tą babkę:)
matii6 26.11.2010 16:06
robię bardzo podobną babkę
MAR3STA 25.11.2010 16:33
wypróbuję na święta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak