Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki z pulpetami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki wołowe 80 dag
mięso wołowe z kością 50 dag
mąka 1 łyżka
tłuszcz 1 łyżka
żółty ser 1 łyżka
papryka 1 sztuka
łój wołowy 10 dag
jaja 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyzki
zielona pietruszka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki z pulpetami

Z mięsa wołowego i włoszczyzny ugotować rosół. Gdy warzywa zmiękną, pokrajać je w paski i włożyć z powrotem do rosołu. Flaki umyć bardzo dokładnie. Zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić, powtarzając tę czynność 2 razy. Flaki gotować w osolonej wodzie przez 3-4 godziny. gdy będą miękkie, wyjąc z wywaru i pokroić w paski.
Do zmielonego łoju dodać jajko,tartą bułkę, natkę pietruszki, pieprz i sól. Formować pulpety wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone flaki, wlać rosół, podprawić jasnozłotą zasmażką, dodać pulpety i przyprawy smakowe. Po wierzchu posypać tartym serem i zapiec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.06.2010 08:47
Taka kombinacja mi nie odpowiada, wolę same
cukiereczek 17.06.2010 08:47
Taka kombinacja mi nie odpowiada, wolę same
Katarzyna/kate1980 31.05.2010 12:31
uwielbiam flaki ale chyba nie odważyłabym się dodać do nich pulpetów gdyż same w sobie są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak