Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenna pieczeń

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ligawy wołowej 1 kg
śliwki suszone 10 dag
szalotki 40 dag
bulion 400 ml
olej
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cynamon Prymat
sól, pieprz, cukier
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenna pieczeń

Mięso płuczę, osuszam, grubo nacieram solą, pieprzem i cukrem. Oprószam gałką muszkatałową, gożdzikami, cynamonem, Mięso odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia mięso lekko opłukuję, układam w natłuszczonej brytfance, skrapiam olejem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 75 min w 180 st. W trakcie pieczenia podlewam bulionem. Na 25 min przed końcem pieczenia dodaję przekrojone na pól szlotki (może byc również mała cebula), mieszam je z wytwarzającym się sosem. Na 10 min. przed końcem pieczenia dodaję namoczone wcześniej śliwki oraz cząstki jabłek. Mieszam. Pieczeń podaję z owocami z ktrymi się piekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak