Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti-carbonara

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przyrządzaniu + \'

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti-carbonara

Składniki

* 4-5 łyżek oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 400 g makaronu spaghetti
* 100 g wędzonego boczku
* sól
* pieprz
* 4 żółtka
* 4 jajka
* 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano



Przygotowanie

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anya_86 12.11.2010 18:16
takiego spagetti nie robiłam, zawsze bolognese...może trzeba wypróbować
Katarzyna/kate1980 02.10.2010 09:15
muszę przyznać że nigdy nie robiłam koniecznie muszę wypróbować
ewelina_b1 14.09.2010 13:41
robiłam kiedys gotowy z torebki, ale chetnie wypróbuje ten przepis
Klaudia007 19.07.2010 09:10
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak