Spaghetti-carbonara

Spaghetti-carbonara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyrządzaniu

    + \'
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki

* 4-5 łyżek oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 400 g makaronu spaghetti
* 100 g wędzonego boczku
* sól
* pieprz
* 4 żółtka
* 4 jajka
* 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano



Przygotowanie

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ząbek czosnku - gdy się zezłoci i odda cały swój smak usuwamy go z patelni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (z 2 łyżkami oliwy), przecedzić i dodać do boczku z oliwą. Mieszać na wolnym ogniu, by makaron pokrył się oliwą i skwarkami. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Jajka z żółtkami roztrzepać i dodać do makaronu. Wyłączyć gaz pod patelnią i delikatnie mieszać do momentu, aż jaja zaczną się ścinać. Dodać parmezan. Przełożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anya_86

12.11.2010 18:16
takiego spagetti nie robiłam, zawsze bolognese...może trzeba wypróbować

Katarzyna/kate1980

02.10.2010 09:15
muszę przyznać że nigdy nie robiłam koniecznie muszę wypróbować

ewelina_b1

14.09.2010 13:41
robiłam kiedys gotowy z torebki, ale chetnie wypróbuje ten przepis

Klaudia007

19.07.2010 09:10
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat