Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cygańska zawijana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 80 dag
papryka czerwona 2 szt.
cebula biała 2 szt.
olej 1 łyżka
keczup pikantny 2 łyżki
sól, pieprz
boczek 50 g
przecier pomidorowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cygańska zawijana

Schab rozcinam na płat, delikatnie rozbijam, solę i oprószam pieprzem. Papryki myję, kroję w paski, cebulę obieram i kroję w kostkę.Połowę boczku lub słoniny) również kroj w kostkę. Boczek smażę, dodaję cebulę i przecier pomidorowy (jeśli jest za kwaśny dodaję trochę cukru), mieszam i przesmażam. Odstawiam do schłodzenia. Na płacie mięsa rozkładam resztę boczku pociętego w plastry oraz mieszankę boczku z przecierem. Zwijam mocno w rulon, związuję nicią kuchenną. Roladę wkładam do naczynia żaroodpornego, smaruję mięso oliwą i piekę w temp. 180 st. przez 50 min.Od czsu do czsu podczas pieczenia obracam mięso w naczyniu. 10 min. przed końcem pieczenia smaruję mięso keczupem i dopiekam. Podaję pokrojone w plastry z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak