Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta karkówka w miodzie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 łyżka
keczup pikantny 2 łyżki
czosnek 2-3 ząbków
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sól
Goździki całe Prymat 20-25 szt.
karkówka 1 i 1/2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta karkówka w miodzie

Miód mieszamy z musztardą, keczupem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Mieszając dolewamy oliwę cieniutkim strumieniem (marynata powinna miec konsystencję majonezu). Całośc na chwilę odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy karkówkę. Mięso myjemy, lekko osuszamy i szpikujemy goździkami oraz na koniec smarujemy przygotowaną matynatą. Odstawiamydo lodówki najlepiej na całą noc. Następnie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamu do piekarnika, pieczemy w 200 st. przez 15 min. następnie redukujemy temperaturę do 180 st. i pieczemy 50 min. W trakcie pieczenia mięso skrapiamy piwem lub wodą). Gotową karkówkę podajemy z ziemniakami i sałąta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.11.2010 18:01
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak