Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
orzechy 75 dag
margaryna do smarowania formy 1 łyżka
sól
poncz
zmielona kawa 5 łyżek
margaryna 1.1/2 kostki
cukier 5 łyżek
sok z cytryny 1
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

KREM:
1 .1/2 kostki margaryny Kasia,
1 szklanka cukru pudru,
2 budynie śmietankowe ,
3 łyżki kakao,
2 szklanki mleka
,4 łyżki rodzynek .
20 dag bez ,
1/2 szklanki koniaku lub wódki.


PRZYGOTOWANIE CIASTA:Orzechy mielimy .Żółtka z cukrem ucieramy na puszysta masę ,Białka z odrobina soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do żółtek .Wsypujemy bułkę tartą ,zmielone orzechy( 5-6 łyżek zostawiamy do przybrania)i delikatnie mieszamy .Do tortownicy wylewamy ciasto i pieczemy w 170 * C przez 1 godzinę .Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.Wyjmujemy i przekrawamy na 3 części.
Przygotowujemy poncz: Kawę zalewamy 2 szklankami wrzątku ,studzimy ,Gdy się zaparzy przecedzamy ,dodajemy alkohol ,sok z cytryny i studzimy.
Krem: Budy gotujemy z połowy mleka podanego w przepisie na opakowaniu i studzimy.Masło miksujemy z cukrem i budyniem ,a następnie dzielimy na 2 części .Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy .Do jednej części kremu dodajemy kakao i mieszamy .Rodzynki myjemy ,sparzamy i moczymy w alkoholu ,osączamy. Pierwszy krążek ciasta mocno nasączamy ponczem ,cienko smarujemy ciemnym kremem i posypujemy rodzynkami .Bezy moczymy w alkoholu pozostałym po moczeniu rodzynek ,układamy na rodzynkach i cienko smarujemy ciemnym kremem.Na wierzch kremu kładziemy drugi krążek i na tym smarujemy grubą warstwę jasnego kremu i przykrywamy trzecim krążkiem.
Biszkopt nasączamy ponczem .Wierzch tortu smarujemy reszta ciemnego kremu ,a boki częścią jasnego .Nożem umoczonym w zimnej wodzie idealnie wygadzamy powierzchnię tortu.Z reszty białego kremu robimy dekoracje lub używamy gotowych ozdób .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.02.2014 12:40
super propozycja
Dorota59 27.09.2012 09:04
śliczny
pacpaw 14.09.2012 22:52
i jest koniaczek
caralajna 20.08.2012 09:31
pyszny ten tort, do tego ładnie wygląda
BernadettaP 13.04.2012 13:05
śliczny torcik :)
Wafelek2601 29.03.2012 09:59
pycha
berys18 17.06.2011 09:59
śliczny
kotlet 19.05.2011 23:11
apetyczny
ben-ka 11.04.2011 10:50
musi być bardzo dobry.
barbara11561 28.03.2011 10:09
Pyszniutki
Teresa19 13.03.2011 09:05
Piękny torcik.
Edyta38 28.01.2011 10:18
ale ładny ci wyszedł:)
edyta44 24.11.2010 16:18
piekny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak