Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2
jajko 4
rum 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
cukier 2 szklanki
masło 1 łyżka
olej 1 szklanka
esencja waniliowa 2 łyżeczki
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
maślanka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z ziemniakami

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze części, zalej wrzątkiem, posyp odrobiną soli. Gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź, trzymaj chwilę na ogniu, by odparował nadmiar wody. Następnie dodaj do nich łyżkę masła i w tym samym garnku, w którym się gotowały, ubijaj je, aż masa ziemniaczana będzie jednolita i gładka. Odstaw do ostygnięcia.
Rodzynki namocz w rumie. Jajka wbij do miski, roztrzep je widelcem, dodaj cukier i ucieraj kilka minut. Wlej olej, esencję waniliową, dodaj piure ziemniaczane. Wymieszaj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, maślankę oraz rodzynki i wymieszaj.
Ciasto wlej do formy. Piecz około 45 minut w temp. 180 stopni. Podawaj je z konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 01.06.2011 20:51
Takiego połączenia nigdy bym nie wymyśliła ,super pomysł
MAR3STA 24.11.2010 17:56
ciekawe połączenie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak