Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzanki z cynaderkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 czubate łyżki
jajko 2
szynka 2 dag
groszek konserwowy 3 czubate łyżki
białko 2
sól
masło 3 łyżki
olej do smażenia
koperek do dekoracji
natka pietruszki 2 łyżki
bułka 8 wrocławska
pasztet 20 (z gęsich wątróbek)

Przepis i sposób przygotowania na: grzanki z cynaderkami

Nerki cielęce dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój je na osiem szerokich plastrów. Zalej wodą i odstaw na kilka godzin. Po wyjęciu osącz i osusz je. Oprósz je obficie przyprawami oraz mąką. Wkładaj na rozgrzany olej, smaż z obu stron.
Bułki posmaruj masłem, zrumień w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe cienko posmaruj pasztetem. Grzanki poukładaj w żaroodpornym naczyniu, a na nich usmażone cynaderki.
Jajka umyj, osusz, wybij ze skorupek. Wymieszaj z posiekaną natką i zmieloną szynką. Dodaj groszek. Przypraw solą i pieprzem. Jajka wlej na rozgrzany tłuszcz. Smaż jak omlet. Pokrój na osiem kawałków. Ułóż na cynaderkach. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ułóż ją na grzankach. Zapiekaj około 10 minut w temp. 175 stopni. Udekoruj świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.04.2012 23:42
Ciekawa jestem jak to smakuje......
MAŁY 02.01.2012 12:45
smacznie
Pati8 03.01.2011 11:37
moze byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak