Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serca z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serca wieprzowe lub cielęce 3 szt.
boczek wędzony 30 dag
marchewka 4 szt.
pietruszka 2 szt.
por 1 szt.
seler korzeniowy 1/2
cebula biała 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
sól
mąka krupczatka 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
bulion warzywny 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: serca z warzywami

Pietruszkę, seler, marchewkę i pora umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w kostkę.
Boczek pokrój w słupki. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzuć pokrojony boczek i zrumień go, często mieszając. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę warzywa. Smaż je z boczkiem kilka minut, cały czas mieszając. Warzywa z boczkiem zalej bulionem, zagotuj. Dodaj listki laurowe, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 30 minut.
Serca umyj, osusz, oczyść z błonek, pokrój w plastry, oprósz solą, pieprzem, mąką, obsmaż na oliwie z obu stron. Połowę warzyw przełóż do sporego naczynia żaroodpornego. Usmażone serca ułóż na warzywach, przykryj pozostałymi warzywami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut.
Potrawa jest bardzo smaczna również odgrzana następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 20.07.2012 13:04
mniam
Krystyna32 10.04.2011 07:51
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak