Jabłecznik

Jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • w pprzyrządzaniu

    \' \'
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki

* 1 jajko
* szczypta soli
* 3 szklanki mąki
* 6 łyżek wody
* 1 kostka masła (200 g)
* 1 kg jabłek
* 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
* ½ szklanki cukru

Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą). Wybić jajko, wlać wodę, wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ½ godziny.

2/3 ciasta cienko rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę (20-23 cm) lub płytką formę na placek (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą).

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, poszatkować na szatkownicy. Wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na ciasto.

Pozostałą część ciasta rozwałkować i taką „pokrywkę” nałożyć na ciasto z jabłkami. Brzegi skleić, w razie potrzeby przyciąć. Całość polukrować jajkiem. Na wierzchu wykonać 1-2 nacięcia.

Placek można udekorować „listkami” z ciasta lub ciastem o innych kształtach (wyciąć, np. przy pomocy foremek, i ułożyć na brzegu placka). Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Placek podawać na zimno lub na ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

02.06.2012 10:28
kapitalne

Krzysztof42

28.05.2011 19:54
jabłko fajny owoc

wiktor188

22.09.2010 08:58
pyszne , polecam

marzencia2007

31.07.2010 11:12
mniam :)

Klaudia007

19.07.2010 09:08
Uwielbiam jabłecznik

Katarzyna/kate1980

02.07.2010 12:09
pyszne

SmacznaPyza

01.07.2010 11:21
http://kuchniasportksiazki.bloog.pl/kat,606019,page,3,index.html?ticaid=6a71b?

rosik93

13.06.2010 00:24
Lubię jabłecznik tylko jakoś nie robię w domu

TyTaN

23.05.2010 22:11
mój tata uwielbia jabłecznik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat