Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki w opisie przyrządzania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na trzy placki:
• 70 dag mąki
• 32 dag cukru pudru
• 25 dag margaryny
• 4 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
• 2 kg winnych jabłek (szara reneta, ew. papierówka)
• 1 galaretka cytrynowa
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimną margarynę. Wsiekać. Gdy ciasto przypomina kruszonkę, zrobić dołek i wybić jajka. Zarobić. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypać mąką. Następnie podzielić na trzy równe części i włożyć do lodówki, na co najmniej 30 minut. Formę do pieczenia posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość klasycznej prostokątnej formy (24x38 cm; dobrze sprawdza się blacha z trzema rantami - łatwiej wyciągnąć ciasto po upieczeniu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor (20-25 minut). W piekarniku z termoobiegiem można piec dwa placki naraz.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce - wprost do dużego rondla. Gdy tylko się rozpieką i puszczą sok, zestawić garnek z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać, aż rozpuści się w jabłkach.
Upieczone placki przełożyć gorącą masą jabłkową. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto trzeba wynieść do chłodu, na co najmniej 4 godziny, by nawilgło. Najlepsze jest na drugi dzień.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

27.05.2011 11:35
jabłka dobre i na ciasto

irena13

17.12.2010 23:34
co do kółeczek-napisałam przepis w Wordzie i wkleiłam :)

agata1722

10.12.2010 17:35
super

strzelec02

02.10.2010 13:21
Pycha.

Klaudia007

24.09.2010 12:05
takie uwielbiam:)

marzencia2007

31.07.2010 11:11
lubię takie ciacha :)

Katarzyna/kate1980

02.07.2010 12:08
uwielbiam to ciasto

mehia

25.05.2010 09:43
pychota :)

Patrycja42

21.05.2010 12:33
to się kopiuje

Iwusia

20.05.2010 19:31
Jak zrobiłaś te kółeczka - wypunktowanie ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat