Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki chlebowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb tostowy 12 kromek
masło 4 łyżki
pieczarki 40 dag
czosnek ząbki
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
śmietana słodka 100 ml
borówki 1\\2 słoiczka
sól, pieprz
natka pietruszki
pasztet 30 (najlepiej domowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki chlebowe

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek także, na patelni na oliwie zeszklij cebulę, wrzuć czosnek, grzyby i smaż do odparowania i zrumienienia. Wlej śmietankę i dodaj majeranek, odparuj nieco sos, aby grzyby były tylko lekko wilgotne. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź. Z każdej kromki chleba wytnij 1 kółko. Resztę z kromek możesz ususzyć i zmielone używać jako bułkę tartą. Kółka rozwałkuj, mocno dociskając wałek- mają powstać płaskie, chlebowe placuszki. Krążki posmaruj masłem.
Wkładaj po jednym krążku do metalowych foremek od babeczek, dociskając do brzegów, stroną z masłem do zewnątrz. Chleb może nieco wystawać za krawędzie metalowych foremek lub układać się w falbankę, ale to nie ma znaczenia. Foremki włóż na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika do zrumienienia. Wyjmij z foremek i ostudź.
Pasztet pokrój na zgrabne kostki-12 sztuk. Włóż po 1 kostce do foremek chlebowych, nałóż porcję grzybów, udekoruj odrobiną borówek i natką. Podawaj po 3 paszteciki z sałatką jako przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 29.05.2011 09:37
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak