Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek dyniowo - miodowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
miód
śmietana
jajko
ziele angielskie
cynamon
imbir

Przepis i sposób przygotowania na: Placek dyniowo - miodowy

SKŁADNIKI: 2 szklanki (ok. 50 dag) pulpy z dyni, pół szklanki cukru, 1/3 szklanki miodu, szklanka śmietany, 3 jaja, łyżka mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki zmielonego cynamonu, łyżeczka zmielonego ziela angielskiego, szczypta zmielonego imbiru, sól, pół porcji ciasta na placek, jajko do smarowania ciasta. Do przybrania: pół szklanki śmietanki kremówki, 2 łyżki płynnego miodu, kilka orzechów włoskich.

SPOSÓB WYKONANIA: Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, cynamon, imbir, ziele angielskie, sól, wymieszać. Dodać pulpę z dyni, miód, śmietanę, 3 jaja i powtórnie wymieszać. Ciasto na placek przełożyć do formy o średnicy ok. 23 cm, brzegi wywinąć i starannie docisnąć. Jajo rozbełtać, posmarować nim ciasto, włożyć masę dyniową, powierzchnię wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (około godziny). Gdyby zaczęło się zbyt szybko przypiekać, przykryć folią aluminiową. Ostudzony placek przybrać śmietanką ubitą z miodem na krem i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 26.09.2012 08:48
ciekawy
Smakosz6 03.11.2011 14:31
pikny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak