Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa z dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia
bulion drobiowy
cebula
pestki z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z dyni

SKŁADNIKI: 75 dag pulpy z dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 i pół szklanki bulionu z kury, szklanka mleka, pół szklanki wyłuskanych pestek z dyni, pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól, pieprz. Meksykańska śmietana: po pół szklanki śmietany i bitej śmietany, łyżeczka soku z limonki.

SPOSÓB WYKONANIA: Śmietanę, bitą śmietanę i sok z limonki połączyć i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W garnku o grubym dnie roztopić masło, wsypać cebulę i smażyć aż się zeszkli (około 10 minut). Pulpę z dyni, mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładką masę. Wlać do niej bulion i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach doprawić solą i pieprzem. Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Gorącą zupę przelać do wazy, na wierzchu położyć śmietanę , posypać pestkami dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 20.04.2012 17:44
Pyszna zupka!
monika154 27.07.2011 08:33
smaczna
Ewa104 01.06.2011 21:45
Bardzo lubię zupę z dyni doprawioną na ostro.
Kate131 23.02.2011 08:46
pocezkam na sezon dyniowy i sprobuję
Jolanta40 22.01.2011 16:14
chętnie bym skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak