Winne banany

Winne banany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    3
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • goździki całe

    7 sztuk
  • wino półsłodkie czerwone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Banany najlepiej smażyć na teflonowej patelni albo w płytkim garnku z dużym dnem oraz wybierać banany dojrzałe, tzn. przynajmniej całe żółte, ale nie mogą też być przedojrzałe.

Wino podgrzewamy, dodajemy cukier, goździki, cynamon i imbir (można też dodać łyżkę przyprawy do grzańca). Zagotować. Wina w garnku ma być tak na ok 1 cm wysokości więc albo odlać albo przelać do szerszego naczynia (jeśli odlejemy to możemy smażąc banany dolewać po kilka łyżek odlanego wina). Banany obrać, pokroić w talarki też ok 1cm grubości lub przeciąć wzdłuż i kroić paski ok. 2 cm szerokości. Układać je na winie obok siebie i podgrzewać na delikatnym ogniu. Gdy wino zacznie się pienić, przewrócić na drugą stronę (najlepiej dwoma łyżkami). W zależności jak dojrzałe są banany i jak grubo pokroimy smażymy je ok 2-3 minut.

Z wina powstanie sos, można nim polać wyjęte banany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

06.05.2012 10:38
takich jeszcze nie jadłam

Fiffi

23.03.2012 23:46
super

marchewka

24.08.2011 20:18
mniam, chętnie bym spróbowała

bursztynek

27.06.2011 23:47
winne czy niewinne, pewnie smaczne ;)

ana00

20.06.2011 21:48
ciekawe ;)

kate.500

23.05.2011 07:54
super, pychotka...

Mala

24.11.2010 10:04
Super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat