Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z kremem truskawkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rolada:
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do piecenia 1 łyżeczka
woda 1/3 szklanki
Krem truskawkowy:
truskawki 1,5 szklanki( pokrojonych truskawek)
serek mascarpone 200 gram
woda 1/4 szklanki(wrzątek)
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z kremem truskawkowym

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z dodatkiem cukru pudru. Następnie do ubitych białek dodaję mąke, proszek do pieczenia, wodę i 3 żółtka. Ciasto wlewam do formy ( 40x 25 cm, lub jakaś bardzo szeroka forma)wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjmuje go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Odrywam papier i roluje biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. W międzyczasie przygotowuje krem truskawkowy. Truskawki miksuje z cukrem pudrem- do miski z tą masą dodaje serek mascarpone i rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiam krem, aby lekko stężał(najlepiej wstawić do lodówki). Gdy rolada ostygnie delikatnie ją rozwijam i smaruje kremem truskawkowym( krem będzie płyny ,ale da się zawinąc roladę- po umieszczeniu w lodówce będzie miał odpowiednio konsystencje). Po zużyciu kremu ponownie zwijam roladę, układam tak aby widoczne łączenie było pod spodem i zwijam roladę folią przezroczystą(aby krem nie wyciekł). Wkładam do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak