Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik klasyczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kilo sera mielonego
kostka masła
osiem jajek
cukier 3/4 szklanki
dwie łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kaszki manny
cukier waniliowy
mąka 2/3 szklanki
cwierć szklanki mleka
dwie łyżki kakao
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
dwie lyżki cukru
olej 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik klasyczny

Na spód roztrzepujemy widelcem jajko z cukrem, dodajemy mieszając mleko, olej, mąkę z proszkiem i kakao. Rozprowadzamy cienko po dnie formy. Pieczemy 10 min w 150 C

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek trzepiemy pianę. Ser miksujemy z miękkim masłem, dodajemy miksując na małych obrotach żółtka z cukrem. Pianę mieszamy łyżką, na koniec , dokładnie mieszając wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kaszką mannę. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około godziny w 150 C. Można go posypać cukrem-pudrem albo polać \"w łatki\" polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 09.05.2014 12:22
uwielbiam serniczek
sara1 05.03.2013 13:23
klasyczne wypieki są rewelacyjne
Dorian 19.10.2012 15:23
moje ulubione ciasto
Izabela28 22.06.2012 16:27
uwielbiam sernik:)
Emilia22 29.05.2011 17:30
pyszności
Izabela/bella81 23.04.2011 07:30
pycha
izapozdro 25.11.2010 17:07
lubię sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak