Kolorowa pizza Pyzy

Kolorowa pizza Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 szklanki mąki pszennej

    CIASTO:
  • SZKLANKA MLEKA

    1
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • płaskie łyżeczki soli

    2
  • płaska łyżka cukru

    1
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego

    SOS:
  • łyżeczka cukru + 0,5 łyżeczki soli + 3 łyżeczki suszonego oregano

    1
  • dkg szynki lub mielonki (pokrojonej w drobną kosteczkę lub paseczki)

    30 dkg
  • puszka kukurydzy konserwowej 400 g (odcedzonej z zalewy)

    1
  • dkg sera żółtego (startego na tarce jarzynowej)

    40
  • pieczarki

    20 dag
  • olej

    4 (do ciasta i wysmarowania blasze
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zasada jest prosta: 1 szkl. mąki+1 dkg drożdży, dodatki według uznania, co kto lubi. Równe, okrągłe pizze piekę na spodach od tortownicy :-)

Przygotować rozczyn: drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, olej i rozczyn, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy będzie już odstawało od ręki uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieść ponownie, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na okrągłe placki (ew. lekko podsypując mąką) i ułożyć je na posmarowanych olejem spodach fod tortownicy formując nieco wyższy brzeg (można też wyłożyć je bezpośrednio na dużą blachę), przykryć ściereczką aby nieco podrosły. Każdy placek posmarować kilkoma łyżeczkami sosu, posypać garścią sera, obłożyć dodatkami, wierzch posypać 2 garściami sera i piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do maximum (u mnie to jest 250 st.C). Podawać gorące, prosto z pieca, pokrojone na trójkąty. Z podanej ilości składników otrzymałam 3 pizze o średnicy 30cm.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

30.04.2013 22:32
jak dobry przecier to żadne zło - czasami robię ze świeżych pomidorów, ale z tego co pamiętam to tę pizzę robiłam zimą a wtedy ciężko o dobre świeże pomidory

paulisia_elk

28.04.2013 12:22
a to w ogóle przecier jest sosem, aha

paulisia_elk

28.04.2013 12:21
a nie robisz sosu sama ze świeżych pomidorów ?? ojjj z przecieru to zło

PaniMISIOWA

03.02.2013 15:46
świetna!

Magda60

04.06.2012 22:37
ale kolorowa, swietna

SmacznaPyza

08.04.2012 21:07
no niestety, na początku działania strony system szwankował....

Anna133

08.04.2012 17:27
pomieszane ale da się połapac ;)

agogo2

22.11.2011 21:37
super

SylwiaMagdaSabin

17.11.2011 17:03
mniam

eli_555

23.09.2011 22:43
lubię taką pizzę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat