Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 dag
mąka pszenna 35 dag
cukier kryształ 12 dag
smietana 18% 2 łyżki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
galaretka cytrynowa 2 szt.
orzechy włoskie 20 dag posiekane
cukier kryształ 15 dag
miód 3 łyżki
mleko 2% 3 łyżki
masło 15 dag
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-jabłkowe

Z podanych składnikóW (mąki, śmietany, margaryny, jajek, cukru i proszku do pieczenia) zagniatam ciasto i dzielę na 3 części; piekę 3 placki w tortownicy każdy 20 min. w temp. 180 st. Jabłka trę na tarce o dużych okach, smażę 10 min. dodaję galaretki na sucho i mieszamy. Posiekane orzechy, cukier, mleko, miód , masło gotuje często mieszając. Pierwszy placek przykrywam 1/2 masy jabłkowej, przykrywam 2 plackiem, na którym rzsmarowuję pozostałą masę jabłkową. Przykrywam 3 plackiem, wylewam masę orzechową. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak