Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z dyni i gruszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 600-700 g
gruszki 3 szt
białe wino 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
cebula biała 1/2 szt
masło 50 g
cynamon 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni i gruszki

Dynię pieczemy razem ze skórką. Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle tak aby się tylko zeszkliła. Dodajemy gruszkę posiekaną w kostkę. Smażymy obracając około 4 -5 minut i dodajemy upieczoną dynię, oddzieloną od skórki i pokrojoną w kostkę. Smażymy wszystko razem jeszcze kolejne 4 minuty.

W osobnym garnuszku gotujemy wino z bulionem, doprawiamy cynamonem i gałką muszkatałową. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Wstawiamy ponownie na ogień aby się tylko zagotowało.

Dynię z gruszką i cebulą miksujemy na jednolitą masę. Wkładamy ponownie do garnka i dodajemy wino z śmietaną i bulionem. Mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Tylko chwilkę jeszcze gotujemy.

Jedną gruszkę nacinamy na około 2 cm plaster i grillujemy.

Podajemy z gruszką i odrobiną cynamonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 10.10.2015 23:47
aromatyczne gruszki
polly66 03.02.2012 14:12
zapowiada się ekstrawagancko. ciekawa jestem tego połączenia
Bart 17.07.2011 23:49
fajnie wygląda- chętnie bym się załapała
iza15 17.07.2011 23:45
pyszności
jolaxa 18.01.2011 16:04
pycha
aisoglam 07.12.2010 14:28
Niezwykle przypadła mi ta zupa do gustu. Jak tylko uda mi się kupić dynię wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak