Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40dag
proszek do pieczenia 1/2łyżeczki
masło 20dag
jajko
żółtko jajek
śmietana 1/3szkl
sól
Farsz:
grzyby suszone 20dag
olej 2łyżki
cebula
jajko
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Mąkę przesiać,posiekać z zimnym masłem,dodać żółtko i pół rozmąconego jajka oraz śmietanę.Wymieszać wszystko nożem,po czym dłońmi zagnieść ciasto.Grzyby suszone namoczyć,a potem ugotować w tej samej wodzie i odcedzić (wywar zachować).Cebulę posiekać,zeszklić na oleju.Dodać odciśniętą i drobno posiekaną kapustę,wlać wywar z grzybów i dusić razem,aż kapusta będzie miękka,a nadmiar płynu odparuje.Do przestudzonej kapusty dodać drobno posiekane grzyby,rozkłócone jajo,starannie wymieszać i doprawić farsz do smaku pieprzem i solą.Ciasto porcjami dość cienko rozwałkować,kroić na kwadraty o boku 4-5cm.Na każdy nałożyć trochę nadzienia,złożyć po przekątnej i starannie zlepić brzegi ciasta.Ułożyć trójkątne pierożki na wyścielonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym jajkiem,posypać koprem i upiec w temp.180stopniC

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 07.01.2013 12:43
świetny pomysł;]
Zoso 27.06.2011 20:46
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak