Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z morelami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg wątróbki z kurczaka 1/2
szt. dużych, dojrzałych, ale twardych moreli 8
łyżki mąki 3
płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1
łyżeczka majeranku otartego suszonego 1
łyżeczki posiekanego rozmarynu 1/2
cebulki dymki razem ze szczypiorkiem (jeśli małe to 8szt.) 4
łyżka masła + 1 łyżeczka oliwy (to do cebulki) 1
łyżki oliwy do smażenia wątróbki 3-4
łyżka soku z cytryny 1
łyżka brązowego cukru Muscovado 1
sól i pieprz mielony do smaku:
wino białe 1 szklanka (półsłodkie)

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z morelami

Wątróbkę oczyścić z żyłek, pokroić na 2-4 części, zależnie od wielkości. Morele pokroić na ćwiartki usuwając pestki. W miseczce wymieszać mąkę z papryką, majerankiem i rozmarynem. Cebulki oczyścić, przyciąć tak aby zostało ok.5 cm szczypiorku, resztę szczypiorku posiekać, cebulki przekroić wzdłuż na pół lub, jeśli duże, na 4 części. Na jednej patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć cebulki, obsmażyć ze wszystkich stron aż się zrumienią i zmiękną, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, zachować w cieple. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz kłaść obtoczoną w mące z przyprawami wątróbkę i ćwiartki moreli, smażyć po 2-3 min. ze wszystkich stron. Kiedy się zrumienią, posypać cukrem a kiedy ten zacznie się karmelizować wszystko skropić sokiem z cytryny i wlać wino lub sok. Zagotować i smażyć chwilkę aż sos zgęstnieje. Nie bójcie się, mimo dodatku całej łyżki cukru danie nie jest słodkie - smak równoważy cytryna i wino a morele smażone są też jakby mniej słodkie od świeżych. Tuż przed podaniem oprószyć całość solą i pieprzem. Podawać z przysmażoną dymką i ryżem z migdałami, posypując całość posiekanym szczypiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina69 03.08.2011 07:43
fajne
Karolina69 03.08.2011 07:43
fajne
Renataj 03.07.2011 22:09
Przepis bardzo apetyczny i ciekawy
evita0007 27.06.2011 15:12
wow !!! coś nowego i chyba mi się podoba :-)
gosia47-47 20.01.2011 17:25
ekstra
Grażyna13 18.10.2010 17:33
Takiej jeszcze nie robiłam- pycha :)
Emilia22 23.09.2010 07:29
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak