Krupnik na żołądkach

Krupnik na żołądkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg żołądków z kurczaka

    3/4
  • niezbyt dużych ziemniaków

    6
  • marchewka

    1
  • korzeń pietruszki

    1
  • 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

    przyprawy:
  • czubata łyżka masła

    1
  • czubate łyżki posiekanego koperku

    2
  • pęczak

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Moi domownicy uwielbiają taki krupnik. To prosta i bardzo pożywna zupa.

Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować aż będą prawie miękkie. Odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać opłukaną kaszę i gotować aż ta napęcznieje. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając a następnie dodać do zupy gdy ziemniaki będą ugotowane, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. W/g mnie krupnik należy odstawić na ok.2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać. Wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza. Podawać z dużą ilością koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fictor123

25.11.2011 08:41
mniam

Agnieszka/picola

03.11.2011 22:36
lubię taka zupkę

Karolina69

03.08.2011 07:42
fajne

misia53

22.10.2010 20:37
Lubię żołądki w każdym wydaniu

ElizaT

14.10.2010 23:48
Smaczny.

Henryka2

21.09.2010 22:15
pycha!

annamariakowalczyk3

15.09.2010 07:49
super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat