Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe mielone 650 gram
mięso wieprzowo-wołowe mielone 250 gram
ryż 1 szklanka
kapusta biała 1 główka
przecier pomidorowy 1 słoiczek
sól do smaku
kostka wołowa 1 szt
marchewki 2 do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 kulki
mąka pszenna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Do dużego garnka wlać wodę i wstawić na ogień.Z kapusty wydłubać głąba i włożyć ją do garnka z wodą.Wyciągać liście,które zaczną oddzielać się od główki.
Ryż ugotować do miękkości,przełożyć do durszlaka i przelać wodą.
Do miski włożyć mięso mielone,dodać ryż,pokrojoną w kostkę cebulę,2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego,pół łyżki pieprzu,sól do smaku.Farsz dokładnie wymieszać,zawijać w liście kapusty i układać w garnku(dno musi być wyłożone liśćmi kapusty).Na każda warstwę gołąbków sypać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę.Całość zalać wodą,dodać kostkę wołową,sól do smaku,ziele angielskie i liść laurowy,wstawić na mały ogień.Po ok 40-50 minutach dodać przecier pomidorowy,całość zaprawić mąką wymieszaną w połowie szklanki wody.Gotować na małym ogniu przynajmniej 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 12.03.2012 19:39
wspaniałe
Magdalena80 19.08.2011 23:10
gołąbki jak zwykle pierwsza klasa
anja3107 25.11.2010 08:48
uwielbiam gołąbki
MAR3STA 24.11.2010 12:24
moje ulubione!
misia53 23.11.2010 19:52
Gołąbki ,gołąbki , te wspaniałe tworki , gdy na nie patrzycie są lepsze humorki a gdy spróbujecie - odejść nie zechcecie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak