Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocista rolada brzoskwiniowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 10 dag
białka jaj 6 szt
cukier 15 dag
mąka tortowa 7 łyżek
cukier puder 3 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
cukier waniliowy 2 opak
sól odrobina
Żelatyna wieprzowa Prymat
brzoskwinie w puszce 2 - 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Złocista rolada brzoskwiniowa

Czekoladę pokroić na kawałki, roztopić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Masę połączyć z mąką i roztopioną czekoladą.
Ciasto wylać na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 200° C.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i schłodzić.

Krem:
brzoskwinie - 3 całe lub 6 połówek - osączyć z zalewy, pokroić na kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, wymieszać z łyżką śmietany, połączyć z resztą śmietany.
Dodać brzoskwinie, wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, zrolować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 15.07.2011 14:04
extra
Krzysztof42 26.05.2011 15:28
super rolada
ZEWA 18.04.2011 09:52
fajne
ZEWA 18.04.2011 09:52
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak