Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej kapusty

5.0
(45)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki to chyba najpopularniejsza surówka do obiadu w Polsce. Podajemy ją w domach, jak i barach. Tu sprawdzony przepis na soczystą sałatkę z białej kapusty, jabłka i marchewki.

Składniki:

kapusta biała 1/2 główki
marchewka 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
koperek 1/2 pęczka
oliwa 2-3 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty

Świetny przepis na tradycyjną surówkę z białej kapusty. W przepisie masz kilka trików, jak zrobić, aby surówka wyszła soczysta i pełna smaku. 

1. Połówkę niezbyt dużej białej kapusty oczyściłam w wierzchnich liści i poszatkowałam cienko na mandolinie. Lekko posoliłam i wygniotłam ręką aż puściła sok.

2. Jedną marchewkę i jabłko starłam na tarce jarzynowej, dodałam do kapusty razem z dwiema łyżkami posiekanego świeżego koperku.

3. Całość doprawiłam 2 łyżkami oliwy, octem jabłkowym, pieprzem i odrobiną cukru.

Można jeść od razu, ale ja odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę aby się \"przegryzła\". Doskonała surówka do mięs i ryb.

Ważne w tej surówce jest dobór smaków - kwaśnego, słodkiego i słonego. Balans składników gwarantuje, że ta popularna surówka będzie pyszna i wzbogaci dania obiadowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 01.08.2012 07:18
ja zakwaszam cytrynką ale poza tym bomba
jogobella23 14.04.2012 11:00
pycha
SmacznaPyza 08.10.2011 14:39
niedobrze mi się robi jak widzę takie komentarze ja te 4 ostatnie powyżej mojego ....
Agnik 07.10.2011 19:45
super
Misia90 25.09.2011 08:54
ekstra
Marysia 25.09.2011 08:48
super
Karolina69 25.09.2011 08:42
fajne
romanrafal
romanrafal 02.12.2010 17:51
zdrowa i dobra.
ada12302 30.11.2010 21:54
bardzo dobry przepis
Jolanta40 29.11.2010 22:43
świetna do ryby
amorzenek 26.11.2010 07:11
pycha
IZABELA29 25.11.2010 10:54
moja ulubiona ale tego octu to do niej nie dawałam teraz go mam wiec wykorzystam
iwa643 24.11.2010 07:03
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak