Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka z kiszoną kapustą

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka z kością 2,5kg
rozmaryn 1łyżka
majeranek 1łyżka
sos sojowy 3łyżki
miód 2łyżki
olej 2łyżki
kapusta kiszona 1,2kg
cebula 2
ziarna jałowca 8
Kminek mielony Prymat 1łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: szynka z kiszoną kapustą

Szynkę natrzeć solą i ułożyć w dużej brytfannie.Sos sojowy wymieszać z miodem,olejem,rozmarynem i majerankiem.Połową mieszanki posmarować szynkę,odstawić na 30min,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200stopniC,piec przez 20min.Gdy mięso się przyrumieni,posmarować je pozostałym sosem,zmniejszyć temperaturę do 170stopniC i piec przez 2,5godz.Kapustę i cebulę posiekać,wrzucić do garnka i dodać jałowiec i kminek.Dolać pół szklanki,dusić przez 40min,przyprawić solą i pieprzem.Szynkę wyjąć i obłożyć kapustą,ponownie wstawić do piekarnika,piec jeszcze 30min.Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak