Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy z farszem grzybowo-serowym

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybków kilka
garści startego sera 2-3
niedużej cebuli 1/2
masła 1 łyżka
jajko 1
łyżek mleka 4-5
olej do smażenia:
schab 3 (grube plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z farszem grzybowo-serowym

Plastry nacięłam ostrym nożem poziomo, m/w w połowie grubości, tak żeby powstała duża, głęboka kieszeń. Oprószyłam w wierzchu i w środku solą oraz pieprzem.
Grzyby oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki, cebulkę posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam na ostrym ogniu cebulę razem z grzybami odparowując nadmiar wody, doprawiłam tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy przestygły dosypałam ser, wymieszałam. Tak przygotowany farsz nałożyłam do kieszeni w schabowych. Opanierowałam kolejno w mące, jajku roztrzepanym w mlekiem i bułce tartej - szczególnie starannie docisnęłam panierkę w miejscu nacięcia. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryłam patelnię i poddusiłam 2-3 min. na wolnym ogniu. Podałam z kopytkami i pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.01.2012 10:19
Świetny pomysł na schab w postaci kotleta. Pieczarki świetnie pasują do sera :)
malcik111 08.01.2012 11:45
suuuuuuuuuuuuper
Renataj 02.10.2011 00:38
Pyszny przepis, zdjęcia apetyczne - po prostu ślinka cieknie.
Misia90 26.09.2011 10:38
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:30
super
Karolina69 26.09.2011 10:19
fajne
FAFIK 23.03.2011 06:40
Fantastyczne danie!!!
Agnik 15.03.2011 16:52
Tego mi trzeba
pawel6 05.01.2011 12:52
mój ulubiony farsz do mięsa
Agnieszka_B 10.12.2010 14:59
Pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak