Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecierowa groszkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groszku mrożonego 2 op
wywaru z warzyw lub mięsa 2-2,5 litra
cebuli 1-2 szt.
ziemniaków 2-4 szt.
ugotowana marchew do ozdoby
boczek wędzony 20 dag
czosnku 3-4 ząbki
sól, pieprz, gałka do smaku
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przecierowa groszkowa

Boczek kroimy w kosteczkę lub w słupki, i wytapiamy w suchym rondelku. Odstawiamy.
Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy ok. 5-10 minut. Dorzucamy mrożony groszek;mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 5 - 10 minut. Zalewamy gotowym wywarem warzywnym lub mięsnym. Doproowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 - 20 minut.
Odcedzamy wywar, kilka łyżeczek groszku ratujemy do dekoracji, a resztę miksujemy wraz z ziemniakami i cebulką. Ew można wrzucić marchew i kawałek selera z wywaru. Do zmiksowanej groszkowej \"papki\" dolewamy wywar. Ilość - w zależności od oczekiwanej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Podajemy w miseczkach ozdabiając plasterkami ugotowanej marchwi, groszkiem oraz słupkami boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 17.01.2012 01:46
Apetycznie się prezentuje :)
cukiereczek 23.08.2011 08:17
super
jolaxa1 24.07.2011 23:32
super
ewelinapac 06.12.2010 21:37
pychota
Aida 23.11.2010 10:01
dzięki :)
Szarrikka 23.11.2010 09:11
Wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak