Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania!

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 4
dkg świeżych drożdży 5
szkl. cukru 1/2
jajko 3
szkl. mleka mleka 3/4
mała, płaska łyżeczka soli 1
1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru na kruszonkę:
1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki do formy:
2-3 łyżki cukru pudru do posypania
owoce 0,5-0,75 kg
kefir 1 szkl.
olej słonecznikowy 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe bez wyrabiania!

Nie macie siły lub ochoty na długie wyrabianie drożdżowego ciasta? Już nie trzeba! Ten przepis jest właśnie dla Was...

Przygotować rozczyn - drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby \"ruszyły\". Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 17.05.2013 17:12
Mój mąż uwielbia drożdżówkę , muszę zrobić
Goya 28.01.2012 15:57
super
Goya 28.01.2012 15:57
super
cukiereczek 23.08.2011 08:15
doskonałe
Karolina69 02.08.2011 15:38
fajne
Magda60 08.06.2011 22:34
polecam
Goya 23.05.2011 20:52
super
Krzysztof42 23.05.2011 15:47
dobrze że bez wyrabiania
agogo2 16.05.2011 22:50
pycha
ajres 12.05.2011 22:33
polecam
ajres 12.05.2011 22:33
polecam
Magda60 12.05.2011 22:02
super
Rybciia 06.05.2011 23:07
mniam
jeta72 10.03.2011 10:30
Na pewno wypróbuję;)
irenka 06.03.2011 11:55
super przepis,mam drodże,muszę spróbować
Ewa111 27.02.2011 12:51
bardo często moja rodzinka prosi mnie o drożdżówkę,teraz spróbuję taką bez wyrabiania.Na zdjęciu wygląda rewelacyjnie
patusia 05.01.2011 02:25
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
Martysia 15.11.2010 18:26
Super przepis :)
Katarzyna156 31.10.2010 23:51
spróbujemy :)
Henryka2 21.09.2010 22:14
Świetna drożdżówka, praktycznie bez pracy!
Monika179
Monika179 14.09.2010 16:20
pychaa
ewelina_b1 14.09.2010 13:40
własnie takiej drożdzówki szukałam :)
eli_555 05.09.2010 23:06
Muszę wypróbować taką drożdżówkę.
SmacznaPyza 14.05.2010 22:14
w składnikach wyszedł mi straszny bałagan, wybaczcie, wpisywałam wszystko po kolei i nie wiem dlaczego się pomieszało - mam nadzieję, że w sposobie wykonania się połapiecie - na kruszonkę: # 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, - reszta składników do ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak