Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie pieczywo Fougasse

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
mąka 2 kubki
oliwa 4 łyżki
sól
koendra mielona 2 łyzki
suszone chilli
mak
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie pieczywo Fougasse

W ciepłej wodzie rozpuszczam cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto. Zostawiam je na ok 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, rozwałkowuję by nadać mu kształt (nie musi być równe), układam na wysypanej mąką formie. Włączam piekarnik by się rozgrzał (200st). Przygotowuję dodatki. Odrobinę chilli mieszam z oliwą i smaruję tym wierzch ciasta, posypuję solą, kolendrą i makiem. Nacinam ciasto równoległymi liniami (jak drabinę). Zostawiam ok 10 min do wyrośnięcia. Wsuwam do piekarnika i piekę ok 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 24.02.2014 16:49
dziekuje :)
slonko888 21.02.2014 19:19
przyda sie taki przepis ;)
Ela15 08.06.2011 16:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak