Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem wiśniowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśni 2,2 kg
cukru 1 kg
wody 100 ml
kardamon 2 ziarenka
Cynamon mielony Prymat 0,2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy

Pyszny dżem, z kawałkami owoców i lekko korzenną nutką, przypomni zimą słoneczne lato...

Przyprawy zmielić w młynku na pył. Dojrzałe wiśnie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Następnie wydrylować i lekko rozgnieść rękami. Przełożyć do dużego, szerokiego rondla wraz z całym sokiem, który wypłynął podczas drylowania. Wsypać cukier, wlać wodę, postawić rondel na palniku i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryn, skórkę i przyprawy, gotować ok. 40 min. od momentu zagotowania. Wrzący dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać wyparzonymi nakrętkami, odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Z tej ilości wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l. (lub 5 x 0,33l + 4 x 0,15l ) Ja nie pasteryzuję słoików z dżemem i doskonale przechowują się do następnego roku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 30.06.2012 10:42
Oj zjadłabym taki dżemik :)
mariusz14 02.06.2012 17:24
lubie...
IrenaM 04.04.2012 23:09
zjadłby się
Justyna Jussstiii 15.09.2011 14:06
super polecam
Karolina69 02.08.2011 15:38
fajne
marcia71 11.07.2011 12:05
słodkości
Adamorek 07.05.2011 19:16
smaczne
marta639 17.09.2010 21:54
fantastyczny
SmacznaPyza 14.05.2010 22:24
zgubiło mi się w składnikach, przepraszam - dodajemy sok z 1-2 cytryn i skórkę z nich otartą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak