Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowo-imbirowa.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 op
Imbir mielony Prymat 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąka pszenna 200 g
mąka ziemniaczana 100 g
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowo-imbirowa.

• 5 całych jaj ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym
• Dodawać cały czas mieszając imbir oraz szczyptę soli.
• Następnie mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i całość wsypać do ubijanej już wcześniej masy.
• Dalej dodajemy do masy kakao i w następnej kolejności wsypujemy mąkę ziemniaczana.
• Do tak sporządzonej masy wlewamy roztopione wcześniej masło z margaryną
• Wszystko dokładnie należy wyrobić w mikserze.
• Dobrze wyrobioną masę przekładamy do foremki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypaną tartą bułką.
• Pieczemy ok. 70 min w temp 170oC
• Aby nadać większą atrakcyjność babce można dodać bakalie w ilości około 150g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak