wieżyczki buraczane

wieżyczki buraczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki kwaszone duże

    2 szt.
  • seler marynowany

    1 słoik
  • majonez

    2 łyżki
  • śmietana 12-procentowa

    1 łyżka
  • sól

  • sok z cytryny

  • koperek świeży

    kilka gałązek
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • jabłko kwaśne

    3 kilka małych szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię, lekko upraż (ok. 1 minuty). Przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. następnie drobno je posiekaj. Seler przełóż na sitko i pozostaw, by ociekł z zalewy. Jedno jabłko, odłóż do dekoracji, a pozostałe obierz, wytnij gniazda nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o dużych otworach. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Osączony seler dokładnie wymieszaj z orzechami i startymi jabłkami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. następnie dodaj majonez oraz kwaśną śmietanę, wymieszaj.
Kwaszone buraczki potnij w niezbyt grube plasterki. Przełóż je przygotowaną sałatką tak, by powstały wieżyczki. Z odłożonego jabłka wytnij małe kulki. Obłóż nimi wieżyczki, danie udekoruj gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

daria899

24.04.2011 21:22
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat