Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z ogórkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
ogórki 3 szt.
ser ementaler 6 plastrów
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
śmietana 30% 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
olej
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z ogórkiem

Ogórki myję, obieram, przekrawam na pół, yjmuję gniazda nasienne i kroję jeszcze raz na pół. Piersi z kurczaka myję i kroję w poprzek na pół, lekko rozbijam. Oprószam je solą, pieprzem i ostrą papryką. Na każdym kotlecie kładę plaster żółtego sera i 2-3 słupków ogórka, zwijam roladki i spinam całośc wykałaczkami. Na patelni rozgrzewam olej i smażę roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyjmuję roladki, zlewam nadmiar oleju i wlewam wino, a po chwili śmietanę. Gdy całośc zacznie wrzec dodaję musztardę i cały czas mieszając dodaję masło. Do smaku doprawiam solą i pieprzem. Można również dodac trochę ziół prowansalskich. Wkładam spowrotem roladki i gotuję na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Podaję z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 17.09.2011 12:43
świeży ogórek na ciepło ma dobry smak...
bami 13.01.2011 20:10
Tzn. takich ze świeżym ogórkiem...na to bym chyba nie wpadła :)
bami 13.01.2011 20:09
Takich roladek jeszcze nie próbowałam! Może być smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak