Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smakowa tecza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 800 ml
galaretk 3 różne
cukier wanilinowy 2 op
mandarynki 3 szt
banan 3 szt
Biszkopty 850 g

Przepis i sposób przygotowania na: Smakowa tecza

Galaretki rozpuscic wedlug przepisu na opakowaniu, zelatyne przygotowac w 0,5l goracej przegotowanej wody intensywnie mieszajac aby ni powstaly grudki. Owoce odrac ze skorek podielic banana w plastry a mandarynke w czastki. Blache(60cm dlugosci 35cm szerokosci 10cm wysokosci) wylozyc ciastkami(szczeliny pomiedzy biszkoptami wypelnic okruchami),chladna galaretka( jedna z trzech) nasaczyc biszkopty nalezy to rodic powoli tak aby ciastka ja wchlonely a nie plywaly po wierzchu. Gdy ta warstwa juz stezeje zaczynamy ubijac smietane na najwyzszych obrotach gdy zacznie sztywniec dodajemy cukier i nastepnie delikatnie mieszajac dodajemy ostygnieta zelatyne,wlewamy do blach w mase smietanowa wkladamy plastry banana ,czekamy az zacznie zastygac. W momecie gdy masa bedzie lekko kleista ukladamy czastki mandarynki lekko dociskajac ady w trakcie nalewania kolejnej warstwy wzor nie ulegl zdeformowaniu.Wylewamy kolejne warstwy galaretek. Aby skrucic czas oczekiwania na tezenie galaretek i masy smietanowej mozna skorzystac z zamrazarki. Rodzaj i kolor uzytych galaretek pozostawiam do wyboru, owocy rowniez mozna uzyc innych nalezy jednak pamietac zeby nie byly one zbyt soczyste gdyz galaretki nie sterzeja tak jak powinny i deser nie uda nam sie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak