Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka herbaciana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
masło 160 gram
cukier 200 gram
żółtko jajek 4
mocny napar z herbaty 2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Babka herbaciana

Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać żółtka, mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.Na koniec stopniowo wlewać zimny napar z herbaty i wymieszać.Przelać do formy i piec ok 50-60 min w temp.180 stopni.Polać lukrem po ostudzeniu.
Lukier:pół szklanki cukru pudru i sok z połowy cytryny utrzeć na jednolitą masę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 20.06.2013 21:21
takiej jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak