Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka faszerowane marchewką i pestkami dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 szt.
marchewka 2 szt.
jajko 4 szt.
pestki dyni 3 łyżki
tymianek 1 gałązka
bułka czerstwa 2 szt.
mleko 5 łyżek
masło 15 dag
sól
olej
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka faszerowane marchewką i pestkami dyni

Bułki namaczam w mleku, jak zmięknną odciskam, dodaję jajka, listki świeżego tymianku, oskrobaną i zblanszowaną marchew i pestki dyni, Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Udka kurczak myję i osuszam, robię w nich kieszenie, które wypełniam przygotowanym farszem. Spinam wykałaczkami.Posypuję przyprawą do drobiu. Faszerowane udka przekładam do naczynia żaroodpornego i obkładam kawłkami masła. Wstawiam do piekarnika i piekę przez 40 min w 180 st. aż udka będą złoto-brązowe. W trakcie pieczenia podlewac niewielką ilością wody i wytwarzającym się tłuszczem. Podaję z duszonymi warzywami oraz gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 25.11.2010 12:50
pracochłonne ale pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak