Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem a la bolognese

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 1 szkl/osobę
mięso mielone wieprzowo-wołowe 100 g/osobę
pomidory pelati 1 puszka
cebula 1 sztuka
oregano 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem a la bolognese

Sos:
Na oliwie smażyć na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucić rozdrobniony czosnek. Na patelnię dodać mielone mięso i podsmażyć je - w miarę potrzeby podlewając sosem od pomidorków z puszki przez ok. 10-15 minut.Dodać rozdrobnione pomidory, oregano, sól i pieprz.Można dolać odrobinę czerwonego wina.

Makaron gotować według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić i nie hartować, bo sos będzie się lepiej trzymał klusek.

Na ugotowany makaron kłaść kilka łyżek gęstego sosu, można posypać startym serem po wierzchu. Najlepszy jest głęboki talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.04.2013 20:06
rewelacja...
MAR3STA 23.11.2010 17:08
smaczny!
kot_pankracy 23.11.2010 10:47
szybki i smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak