Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 200 g
jajko 4 szt
skórka cytryny otarta 1 szt.
rum 2 łyżki
mieszanka keksowa 1|2 opakowania
suszine figi 1|2 opakowania
mąka 300 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 5 łyżek
masło do wysmarowania
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny keks

Figi namocz w ciepłej wodzie.Utrzyj masło i cukier na puszystą masę.Dodaj jajka i wymieszaj,dorzuć skórkę cytrynową i rum.W innym naczyniu wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia,dodaj do masy.Figi odsącz z wody i pokrój na małe kawałki,dodaj mleko,oraz pół opakowania mieszanki keksowej BAKALLAND.Rozgrzej piekarnik do 200 st,C i wysmaruj formę masłem.Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na ok. 40 min..Gdy ciasto nabierze złocistego koloru wyjmij je z formy o odstaw do wystygnięcia.Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona25 13.04.2012 10:08
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak