Kanie w kwaśnej zalewie

Kanie w kwaśnej zalewie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapeluszy czubajkowych

    20 szt.
  • mąki pszennej

    1 szkl.
  • duże cebule

    2-3
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%

    ZALEWA:
  • wody

    4-5 szkl.
  • ziarenek ziela angielskiego

    kilka
  • liści laurowych

    5 szt.
  • ziaren gorczycy białej

    1 łyżeczka
  • soli

    1 łyżka
  • cukru

    4-5 łyżek
  • goździki

    3-4
  • pieprzu ziarnistego

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam kanie i gdy jest ich dużo to smażone, prosto z patelni mogą się znudzić. Spróbujcie więc zalać je zalewą a po kilku dniach otrzymacie pyszną przekąskę. Kapelusze czubajek oczyścić . Mąkę wymieszać z 1 łyżką soli i 1 łyżką mielonego pieprzu. Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy, pogotować kilkanaście minut - odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, zblanszować. Duże kapelusze pokroić na pół albo na cztery części .Panierować lekko w mące z obu stron . Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo. Po usmażeniu wszystkich odczekać aby przestygły. Na dno słoika wlać trochę zalewy i układać na przemian grzyby i cebulę stopniowo dolewając zalewy. Słoiki zakręcić, odstawić na 2-3 dni do lodówki. Można zapasteryzować jeśli mają dłużej postać. Myślę, że w taki sposób można przygotować i inne grzyby blaszkowe [boczniaki, muchomory czerwonawe] byle miały spore kapelusze. Słyszałam, że niektórzy robią podobnie, ale panierują grzyby w jajku i bułce tartej.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

05.01.2014 19:37
też suszę trochę kań bo taki proszek jest świetny do przyprawiania

Rafał10

05.01.2014 11:34
My kanie dobrze zasuszyliśmy i zrobiliśmy z nich proszek, który będzie nam służył jako delikatny aromat do dań. W przyszłym sezonie zrobimy też w takiej zalewie :)

Karolina69

01.08.2011 18:47
fajne

SmacznaPyza

28.06.2011 10:09
ben-ka, to świetny sposób na zakonserwowanie kań kiedy jest ich bardzo dużo; są na prawdę pyszne, chociaż to pewnie kwestia smaku...a takie słoiki mogą stać spokojnie kilka miesięcy, jeszcze mam 3 robione we wrześniu ubiegłego roku

ben-ka

28.06.2011 09:58
Dla mnie to nowość !:) muszę męża nauczyć marynować panierowane grzyby - pewnie są bardzo smaczne!

SmacznaPyza

25.10.2010 16:21
Anna, kania wcale nie jest podobna do muchomora sromotnikowego. Poczytaj w atlasach o jej cechach wyglądu, pooglądaj zdjęcie a w przyszłym roku może uda Ci się wybrać na grzyby z kimś kto dobrze je zna i nauczy Cię rozpoznawania. Powodzenia!

Anna169Hosz

25.10.2010 08:18
Uwielbiam kanie...ale sama boję sie je zbierać...zwłaszca po zatruciach w 2010.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat