Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ośmiorniczki na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

osmiorniczki 1\\2 kg
olej
cebula
ziemniaki 3 szt
pomidory suszone w zalewie
czosnek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sos sojowy
papryczki chili
Pieprz biały mielony Prymat
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ośmiorniczki na ostro

Ośmiorniczki umyć zalać zimną wodą i gotować około 10- 15 min, na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na który wrzucamy pokrojone w drobną kostkę (1cm/1cm) ziemniaki i cebulę , posypujemy ziołami prowans.(ja zastosowałem zioła w młynku razem z solą) oraz pieprzem białym, dodajemy 1-3 ząbki czosnku (posiekany lub wyciśnięty przez praskę) solimy i obsmażamy mieszając, na dosyć silnym ogniu do zarumienienia się ziemniaków, następnie dodajemy ugotowane ośmiorniczki, papryczki chili, pokrojone w paski suszone pomidory i podlewamy to rosołem warzywnym lub wodą (1/2 szklanki) lub jeśli ktoś lubi bardziej specyficzny aromat owoców morza, może dodać wywar z gotowania ośmiornic i dusimy to do momentu kiedy uznamy, że ziemniaki są w sam raz. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy przez pewien czas 2-3 minuty osuszając danie z nadmiaru płynu(jeśli uznamy to za stosowne) w połowie tej operacji dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i mieszamy to wszystko z wyczuciem aby sos dostał się wszędzie a ziemniaki zachowały mniej więcej kwadratowy kształt. Podawać ze świeżym pszennym pieczywem, ale myślę że z ryżem czy kaszą gryczaną albo z kaszą kus-kus też będzie okay.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak