Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab z konfiturą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 1,6 kg
suszone morele 15 dag
masło 10 dag
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżka
rozmaryn 1/2 łyżeczki
konfitura morelowa 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
sól
cukier
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: schab z konfiturą

Masło utrzyj z solą czosnkową i rozmarynem. Schłódź. Schab włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjmij, wytnij w mięsie kieszeń. Napełniaj ją na przemian suszoną morelą i kawałkiem masła. Na koniec otwór zepnij. Mięso oprósz solą i połową kminku. Umieść w formie żaroodpornej.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 90 minut, co 20 minut podlewaj 1/2 szklanki gorącej wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso wyjmij. Konfiturę podgrzej, wymieszaj z resztą kminku. Nasmaruj mięso. Posyp płatkami migdałowymi. Lekko dopiecz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA79 09.01.2011 15:36
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak