Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem z borowików w dwóch kolorach

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonych prawdziwków 1-2 garstki
suszonych poćców 1-2 garstki
średnich ziemniaków 6
mała marchewka 1
selera i pietruszki po 1 małym kawałeczku
pora (biała część) 1 kawałek
masła 3 łyżki
octu balsamicznego 1-2 łyżeczki
sosu sojowego grzybowego 2-3 łyżeczki
sosu sojowego jasnego 2-3 łyżeczki
śmietany ok. 100 ml
natka pietruszki do przybrania:
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z borowików w dwóch kolorach

Grzybki pokruszyłam i zalałam w dwóch, oddzielnych garnuszkach, gorącą wodą (ok. 3 szkl. do jednego gatunku) Moczyły się pod przykryciem ok. 1 godziny po czym postawiłam garnki na gazie i gotowałam ok. godziny na małym ogniu. Ziemniaki i warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam - ziemniaki w dużą kostkę, marchewkę w drobną, pietruszkę i selera też drobno, pora posiekałam. Gdy grzyby zmiękły do poćców (borowiki ceglastopore) dodałam połowę ziemniaków i marchewkę a do prawdziwków resztę ziemniaków oraz pietruszkę i selera. Gotowałam aż ziemniaki zaczęły się rozpadać. Pora podsmażyłam na maśle i rozdzieliłam sprawiedliwie do obu porcji. Do zupy z prawdziwkami dolałam sos sojowy jasny, doprawiłam pieprzem. Do zupy z poćcami dolałam sos sojowy grzybowy i również doprawiłam pieprzem. Obie zupy zmiksowałam przy pomocy blendera - jeśli czujecie, że zupa jest za gęsta do dolejcie przegotowanej wody albo gorącego wywaru jarzynowego. Pod koniec miksowania poćcową doprawiłam jeszcze octem balsamicznym ciemnym a do prawdziwkowej dolałam śmietanę (miałam lekko kwaśną 22%). Nalewałam na talerze przy pomocy dwóch chochelek, z obu brzegów talerza. Posypałam drobno posiekaną natką pietruszki.

Zupy wyszły mi bardzo aromatyczne i gęste - wedle własnego gustu można je rozrzedzić, ja lubię właśnie takie.

Grzyby suszone mam swoje więc wyszło tanio :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 13.06.2012 05:28
rewelacja;)
Misia90 26.09.2011 10:42
ekstra
Marysia 26.09.2011 10:34
super
Karolina69 26.09.2011 10:22
fajne
ben-ka 29.07.2011 20:08
Pyza sprawdzałam w wyszukiwarce teraz już dokładnie:) masz rację ...czyli ja tych borowików ceglastoporych nie znam:(
SmacznaPyza 28.07.2011 22:24
ben-ka, ale nie masz racji! bagniaki to maślaki pstre a borowiki ceglastopore to zupełnie inny gatunek!
ben-ka 27.07.2011 22:48
Oj Pyzuniu już wiem:!),to nasze \"bagniaki\" - człowiek całe życie się uczy.My je zbieramy ale tylko takie malutkie do marynaty,większych nie biorę chociaż kiedyś je suszyłam ale mają jak dla mnie bardzo specyficzny zapach.- dzięki za rozjaśnienie umysłu:)
SmacznaPyza 27.07.2011 21:44
ben-ka, poćce to są borowiki ceglastopore - jadalne i w/g mnie pyszne grzyby - zwykle rosną na południu Polski, ale znajomi znajdowali je także w innych rejonach
ben-ka 27.07.2011 13:03
rewelacja!:) tylko napisz mi proszę co to są poćce?ja za Toba nie nadążam z tymi nazwami grzybów:)
ziutula
ziutula 07.04.2011 18:18
smaczne pyszności....
eli_555 14.03.2011 00:30
Pysznie i pięknie.
Nina7 05.01.2011 10:03
rewelacyjnie wygląda
Ewa104 27.12.2010 19:50
Dzięki temu,że jest gęsta nie rozmazały się kontury obu kolorów.A co do smaku, to już go czuję.
SmacznaPyza 04.12.2010 09:43
tylko trochę chyba za gęstą zrobiłam, nawet na zdjęciu widać...
polly66 04.12.2010 09:01
to prawda, więcej pracy ale świetne wykończenie:)
iwa643 22.11.2010 07:46
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak