Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPLEŚNIAK

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier puder 1 szklanka
jajko 5 sztuk
śmietana 12% 2 łyżki
kakao 2 łyżki
dżem z czarnej porzeczki
sól
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna kostka

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPLEŚNIAK

Białka ubić na pianę początkowo bez cukru, później dodając połowę szklanki.
Żółtka z pozostałym cukrem oraz masłem utrzeć na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodać śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na dnie brytfanny, na cieście rozłożyć równą warstwę dżemu. Drugą część ciasta zamrozić, a do trzeciej dodać kakao i wyrobić dokładnie, Cisto skubać palcami na warstwę dżemu, na to rozprowadzić równą warstwę piany z białek. Wyjąc ciasto z zamrażalnika i również skubać palcami na pianę z białek. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak