Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z borowikami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

niezbyt dużych filetów z udźca kurczaka 10 szt.
cebulki 2
dużych ząbków czosnku 5
mielonego mięsa z piersi kurczaka 15 dkg
gęstej śmietany 2-3 łyżki
puszka pomidorów bez skórki, razem z zalewą + 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 1
brandy 0,5 szkl.
posiekanej natki pietruszki 3 łyżki
sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku:
wino białe wytrawne 1 szkl.
olej kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z borowikami

Bardzo aromatyczne, smaczne roladki, doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad albo kolację z przyjaciółmi...

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem na płaty, najlepiej przez folię aby go nie porozrywać. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć połowę cebuli i czosnku, kiedy się zeszkli dodać grzyby i smażyć kilka minut aż zmiękną, doprawić dość obficie solą i pieprzem i podlać śmietaną; kiedy przestygną wymieszać z mielonym, surowym mięsem i dwiema łyżkami natki. Folię aluminiową pociąć na 5 arkuszy [wielkości m/w A4], posmarować olejem, układać po dwa płaty mięsa tak aby lekko zachodziły na siebie i smarować grubo farszem a następnie ciasno rolować zawijając w folię, boczne brzegi należy dobrze przytrzymywać i zakręcić jak cukierki. Smażyć po kilka minut na suchej patelni z każdej strony albo piec na blasze w gorącym piekarniku ok. 30 min.. Pozwolić im przestygnąć i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z folii. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić resztę cebuli i czosnku, wlać brandy i podpalić, kiedy alkohol się wypali wlać wino lub bulion i dodać posiekane pomidory, koncentrat, doprawić solą pieprzem i cukrem; gotować na wolnym ogniu ok. 30 min aż sos częściowo odparuje. Włożyć roladki, zagrzać i gotowe. Podawać najlepiej pokrojone w ukośne plastry, z białym lub brązowym ryżem i posypane natką pietruszki. Oczywiście z dodatkiem surówki. Z podanych składników wyszło 5 dużych porcji, ale można zrobić mniejsze roladki z pojedynczych filetów. Próbowałam zastąpić filety z udźca piersią kurczaka, ale to już nie to - roladki były zbyt suche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.04.2012 07:32
u nas nie można kupić takich bez kości ;(
Piotr24 27.08.2011 19:50
super wyglądają
sloneczko1 07.08.2011 10:50
warto spróbować
Karolina69 31.07.2011 08:19
fajne
Anna146 25.07.2011 07:15
pysznie wygląda
Anna141
Anna141 10.07.2011 10:30
świetne
Beatris 08.06.2011 08:53
Chciałabym poczuć ten smak i zapach.
SmacznaPyza 29.01.2011 19:13
masz rację z ty pokazowym obiadem bo danie jest rzeczywiście świetne - niestety, moje zdjęcie tego nie pokazuje...nalałam za dużo sosu i samo zdjęcie też kiepskie...ale postaram się zrobić je niedługo i może wstawię lepsze fotki
borgia 29.01.2011 19:08
Wow! Dopiero dzisiaj... ale zrobiłam. Nadają się na pokazowy obiad lub kolację. Warto poświęcić chwilę na usunięcie kości ;). Szkoda, że nie mam możliwości kupienia gotowców. Ech... Nie ma lekko... ale za to jest pysznie. Naprawdę świetne. Bardzo dziękuję i bardzo polecam
borgia 16.01.2011 12:09
:) No i wszystko po mojej myśli... Ekstra.
SmacznaPyza 16.01.2011 11:46
to filety z górnej części udek - można wytrybować samemu, ale przyznam, że ja kupuję gotowe, na wagę, bez kości i skóry - to delikatne mięso, ale jednak bardziej wyraziste w smaku niż pierś kurczaka. Przy samodzielnym trybowaniu, które wcale nie jest trudne, nie trzeba się martwić kiedy mięso gdzieś się przetnie czy rozerwie - rozbite lekko płaty nakładamy tak aby zachodziły na siebie, ubytki czy dziury można zakryć jakimiś kawałeczkami - potem wszystko ładnie się zasklepi i zwiąże.
borgia 15.01.2011 23:02
O kurcze... Pyza proszę powiedz - udziec czyli górna część udek? Dobrze rozumiem? Czy też mam wziąć całe udko i wytrybować z kości (nie lubię dramstików, więc było by mi to na rękę). Mam zamrożone borowiki i tak bardzo bym chciała zrobić przyjemność nam wszystkim w najbliższym czasie. Jednak jak trzeba, to i za podudzia się wezmę... Wygląda bosko.
marta0906 20.11.2010 21:40
świetne
SmacznaPyza 25.10.2010 16:23
muszę znów je zrobić i dodać lepsze zdjęcia bo to stare jest do niczego
eli_555 24.10.2010 21:02
pyszne roladki
PaniMISIOWA 12.10.2010 08:10
uwielbiam borowiki
aginaa 16.08.2010 09:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak