Ryżotto na winie...

Ryżotto na winie...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    2
  • mrożonej kukurydzy

    20 dkg
  • mrożonej fasolki szparagowej

    20 dkg
  • dość duży pomidor

    1
  • koncentratu pomidorowego 30%

    3-4 łyżki
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • olej

    3 łyżki
  • ryż

    1 (suchy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

czyli danie z tego co Ci się w lodówce pod rękę nawinie...
Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i ugotować. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

13.07.2012 21:02
Anna, to bardzo proste danie, ale kolorowe i pożywne :)

Anna133

12.07.2012 19:39
no wygląda znakomiecie

SylwiaMagdaSabin

20.12.2011 09:44
aj namieszalas:)

SylwiaMagdaSabin

20.12.2011 09:44
aj namieszalas:)

Karolina69

31.07.2011 08:18
fajne

magduś83

18.06.2011 00:34
pycha

Patrycja33

01.05.2011 17:52
mniam

SmacznaPyza

26.01.2011 19:40
robiąc dzisiaj dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę marchewkę, 1/2 łyżeczki płatków chili a część soli zastąpiłam sosem sojowym

Dzastmi

17.12.2010 19:26
mniam, pysznie wyglada

eli_555

14.11.2010 23:17
pyszne danko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat